4 yrittäjän menestystarinaa, joista kannattaa ottaa oppia

Yrittäjyys on riskialtista mutta mahdollisesti palkitsevaa. Entrepreneurship Essentials -verkkokurssin mukaan 50 prosenttia startup-yrityksistä kestää viisi vuotta ja vain 25 prosenttia selviää 15 vuotta.

Mikä siis erottaa menestyvät yritykset epäonnistuneista?

”Kun yritys menestyy, se johtuu siitä, että se on havainnut ja tehnyt oikeita liikkeitä matkan varrella”, Sahlman sanoo. ”Se on keksinyt, miten luoda ja saada asiakasarvoa.”

Jos tutkit yrittäjyyttä tai olet yrityksen perustamisen alkuvaiheessa, on tärkeää oppia muilta, jotta voit välttää yleiset sudenkuopat ja selvittää, mitkä päätökset vaikuttivat yrityksen selviytymiseen. Seuraavassa on neljä menestyneiden yrittäjien tarinaa, jotka voivat inspiroida yrittäjyysmatkaasi.

Neljän menestyneen yrittäjän tarinat

1. Adi Dassler, Adidas

Jotkut nykypäivän suurimmista brändeistä ovat saaneet alkunsa vaatimattomista lähtökohdista, eikä kukaan ilmentä tätä paremmin kuin Adidaksen perustaja Adolf ”Adi” Dassler.

Dasslerin kengänvalmistajan ura alkoi hänen äitinsä pesuhuoneessa Baijerin pikkukaupungissa Saksassa. Siellä Dassler alkoi suunnitella ja suutaroida kenkiä ja päätti, että hän halusi tehdä urheilijoille parhaat mahdolliset urheilukengät.

Vaikka kengänvalmistajia oli tuohon aikaan paljon, Dassler pyrki erottumaan markkinoilla keräämällä palautetta urheilijoilta siitä, mitä he etsivät kengältä, mitä kipukohtia voisi parantaa ja mitä mieltä he olivat hänen varhaisista malleistaan.

Tämän palautteen ansiosta Dassler pystyi valmistamaan urheilukengän, jota hänen asiakkaansa arvostivat suuresti, ja se antoi hänelle oikeutuksen, kun hän rekisteröi ”Adi Dassler Adidas Sportschuhfabrik” -nimisen yrityksen vuonna 1949 49-vuotiaana. Samana vuonna rekisteröitiin myös ensimmäinen kenkä, jossa oli pian Adidaksen tunnusmerkinä tulleet kolme raitaa.

Dasslerin visio luoda paras kenkä urheilijoille osoittautui todeksi vuonna 1954, kun Saksan jalkapallomaajoukkue voitti maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelussa Unkaria vastaan – uuden mallin Adidaksen kengät jalassaan.

”Heidän uskomaton voittonsa kuului ympäri maailmaa vuosikymmeniä eteenpäin”, Adidas toteaa verkkosivuillaan, ”ja se teki Adidaksesta ja sen perustajasta tunnetun nimen jalkapallokentillä kaikkialla maailmassa.”

Sittemmin Adidas on kasvanut kansainväliseksi tuotemerkiksi, joka tunnetaan laadukkaista urheiluvaatteista. Dasslerin tarina valottaa, kuinka tärkeää on kuunnella kohdeasiakkaita heidän unelmistaan, tarpeistaan ja kipupisteistään.

”Adi Dasslerin menestyksen salaisuuteen kuului vielä yksi henkilökohtainen ainesosa: Hän tapasi urheilijoita, kuunteli tarkkaan, mitä he sanoivat, ja havainnoi jatkuvasti, mitä voidaan parantaa tai jopa keksiä heidän tarpeitaan tukemaan”, Adidaksen verkkosivuilla lukee. ”Parhaista parhaat luottivat Adidakseen ja sen perustajaan alusta alkaen.”

2. Whitney Wolfe Herd of Bumble

Jätettyään deittisovellusyritys Tinderin ja hyväksikäyttösuhteen vuonna 2014 Whitney Wolfe Herd innostui luomaan voimaannuttavan deittikokemuksen naisille.

”Vaikka naiset olivat edistyneet työpaikoilla ja vallan käytävillä, deittailun ja romantiikan sukupuolidynamiikka tuntui edelleen niin vanhentuneelta”, Wolfe Herd kirjoittaa Bumble-sivustolla. ”Ajattelin: ’Mitä jos voisin kääntää sen päälaelleen? Mitä jos naiset tekisivät ensimmäisen liikkeen ja lähettäisivät ensimmäisen viestin?””

Wolfe Herd suunnitteli yhdessä deittisovellus Badoon perustajan Andrey Andreevin ja entisten Tinderin työntekijöiden Chris Gulzcynskin ja Sarah Mickin kanssa deittisovelluksen, joka vaatii naisia tekemään ensimmäisen liikkeen heteroseksuaalisissa otteluissa.

Brändi lähti liikkeelle – suurelta osin yliopistokampuksilla – ja sovellus saavutti 100 000 latausta ensimmäisen kuukauden aikana.

Käyttäjäkuntansa kasvaessa Wolfe Herd on edelleen vahva sukupuolten tasa-arvon ja seksuaalisen häirinnän ehkäisemisen puolestapuhuja, ja se on rakentanut sovelluksen sisäisiä ominaisuuksia, jotka estävät vihapuheen ja häivyttävät sopimattomat kuvat. Wolfe Herd ja hänen tiiminsä lobasivat myös Texasin osavaltiota – jossa yrityksen pääkonttori sijaitsee – jotta se säätäisi lain, joka kieltää ei-toivottujen rivojen kuvien lähettämisen, ja laki hyväksyttiin vuonna 2019.

”Olen omistautunut enemmän kuin koskaan auttamaan sukupuolten tasa-arvon edistämisessä – ja tekemään lopun yhteiskuntaa yhä vaivaavasta naisvihasta”, Wolfe Herd kirjoittaa kirjeessään Bumble-käyttäjille. Myöhemmin hän lisää: ”En halua mitään muuta kuin, että suhteenne ovat sekä merkityksellisiä että terveitä.”

Wolfe Herdin tarina toimii muistutuksena siitä, että omaa elämää kannattaa käyttää liiketoiminnan inspiraation lähteenä ja käyttää tärkeintä asiaa erottaakseen tuotteensa ja brändinsä kyllästyneillä markkinoilla.

3. Melanie Perkins, Canva

Vuonna 2007 Melanie Perkins teki osa-aikatyötä opiskellessaan Perthissä Australiassa ja opetti opiskelijoille työpöytäsuunnitteluohjelmiston käyttöä. Ohjelmisto oli kallis, monimutkainen ja vaati lukukauden verran opetusta käytön opettelemiseksi, mikä sai Perkinsin kysymään: ”Voisiko tämä olla jotenkin yksinkertaisempaa ja halvempaa?”.

Perkinsin tavoite luoda kohtuuhintainen, yksinkertainen online-suunnittelutyökalu sai alun perin yli 100 sijoittajalta kielteisen vastauksen, ja vasta kolmen vuoden jälkeen Canva sai ensimmäisen sijoituksensa.

Perkins kiittää sijoitusta siitä, että hän muutti pitchausstrategiaansa: Hän aloitti johtoasemassaan ongelman, jonka Canva pyrkii ratkaisemaan.

”Monet ihmiset voivat samaistua siihen, että Photoshopin kaltaiseen järjestelmään meneminen on täysin hämmentävää”, Perkins sanoi Inc. ”On tärkeää kertoa tarina, sillä jos yleisö ei ymmärrä ongelmaa, se ei ymmärrä myöskään ratkaisua.”

Nykyään 60 miljoonaa asiakasta käyttää Canvaa suunnitelmien luomiseen 190 maassa.

Perkinsin tarina kuvastaa, miten tärkeää on viestiä tehokkaasti liikeidean arvosta sekä sitkeydestä ja kestävyydestä, joita yrittäjän menestys edellyttää.

4. Neil Blumenthal, Dave Gilboa, Andy Hunt ja Jeff Raider Warby Parkerista

Yksi Entrepreneurship Essentials -teoksessa mainittu esimerkki on innovatiivinen verkkolasien valmistaja Warby Parker. Vuonna 2008 Whartonin MBA-opiskelija Blumenthal menetti reseptilasinsa. Hän ei halunnut ostaa uusia paria, koska ne olivat niin kalliit. Hän ei myöskään halunnut käydä silmälasikaupassa.

Idea tuli hänelle keskellä yötä, ja hän lähetti heti sähköpostia kolmelle ystävälleen – Gilboalle, Huntille ja Raiderille: Miksi emme perustaisi verkkoyritystä, joka myisi reseptilaseja kohtuuhintaan?

He ryhtyivät töihin, ja Warby Parker oli valmiina aloittamaan toimintansa heti sen jälkeen, kun neljä perustajaa oli saanut MBA-tutkintonsa keväällä 2010 – ainakin siihen asti, kunnes GQ otti yhteyttä Blumenthaliin ja pyysi häntä kirjoittamaan artikkelin, joka julkaistiin saman vuoden helmikuun 15. päivänä. Perustajat nopeuttivat prosessia ja avasivat Warby Parkerin verkkosivuston samana päivänä, kun artikkeli painettiin.

Artikkelissa Warby Parkeria kutsuttiin ”silmälasien Netflixiksi”, mikä johti kiinnostuneita asiakkaita sankoin joukoin uudelle sivustolle. Perustajien ainoa virhe oli se, että he unohtivat lisätä sivustolle ”loppuunmyyty” -toiminnon. Warby Parkerin silmälasien jonotuslista kasvoi 20 000 henkilöön, ja yritys saavutti ensimmäisen vuoden myyntitavoitteensa kolmessa viikossa.

”Se oli paniikin hetki, mutta myös loistava tilaisuus tarjota mahtavaa asiakaspalvelua ja kirjoittaa henkilökohtaisia sähköpostiviestejä, joissa pyysimme anteeksi ja selitimme”, Blumenthal sanoo Inc. ”Se todella antoi suuntaa sille, miten me jatkossa hoidamme asiakaspalvelua.”

Muutama asia erotti Warby Parkerin silloisista silmälasimarkkinoista:

– Sen verkkomalli: Uusi tapa toimittaa tuote auttoi sitä murtautumaan pysähtyneelle alalle.
– Edulliset hinnat: Warby Parkerin kehykset reseptilinsseillä maksoivat 95 dollaria – paljon halvemmat kuin muut silloiset tuotemerkit.
– Sen kotikokeiluohjelma: Sen avulla asiakkaat pystyivät kokeilemaan viittä silmälasiparia ja lähettämään takaisin ne parit, joita he eivät halunneet ostaa.
– Sen sitoutuminen takaisin antamiseen: Jokaisesta ostetusta silmälasiparista Warby Parker lahjoitti parin sitä tarvitsevalle.
Warby Parker lahjoitti miljoonannen silmälasiparinsa vuonna 2019 ja on edelleen esimerkki innovaatiosta olemassa olevilla markkinoilla.

Miksi oppia tapaustutkimuksista?

Muiden yrittäjien koettelemuksista, vastoinkäymisistä, päätöksistä ja onnistumisista lukeminen on tehokas tapa saada käsitys siitä, millaisia kokemukset voisivat olla omassa elämässäsi. Mitä yhteistä huomaat edellä mainituissa esimerkeissä? Mitä ominaisuuksia näillä menestyneillä yrittäjillä on yhteistä? Käytä heidän kokemuksiaan mallina strategiselle lähestymistavallesi ja hetkessä tehtävälle päätöksenteolle.



Linkkejä:
10 uskomatonta tapaa rikastua
10 erilaista tapaa tienata kotoa käsin
Haluatko tienata lisää rahaa kotoa käsin?
Kuinka tienata rahaa netissä?
Kaipaatko lisätuloja?
Mistä rahaa nopeasti?